October 5, 2022

kliknime.online

твоето место за забава

Го знаете ли Жужа:Кучето што спаси дете од смрт.Го направи невозможното, солзи ќе ви потечат

На гробиштата Спитак, меѓу стотиците гробови со ист датум на смрт – 7 декември 1988 година – има и еден без крст, ѕвезда или фотографија. На споменикот стои само името: Жужа.

За време на страшниот земјотрес во Ерменија во кој загинаа 25.000 луѓе, Жужа – обична кучка од мешана раса – го направи невозможното.

Спаси едногодишно девојче кое било со неа под урнатините.

Кучката четири дена го греело бебето со својата топлина и, евентуално, го хранела со своето млеко – инаку како да објасните дека детето преживеало?

Кога спасувачите договорија минута молчење за да ги слушнат живите луѓе под купот камења и песок, Жужа завивала. Но животните не беа приоритет, луѓето беа поважни…

А потоа Жужа направи нешто што никогаш досега не го направила – лесно го гризнала детето. Девојчето почнало да плаче, а благодарение на тоа и двете – плачливото бебе и измаченото и изгладнето куче – беа извлечени од под урнатините.

Жужа живееше со семејството на Лала Саријан уште 12 години. А кога починала, роднините на Лала ја погребаа на гробиштата Спитак меѓу другите човечки гробови…