June 8, 2023

kliknime.online

твоето место за забава

Лугето не разбираат дека само една намирница може да ги спаси од корона

Лекарот Рон Вајс (58) кој активно учествувал во лекувањето на пациенти заболени од коронавирус на клиниката за интензивна нега во Њу Џерси, одлучи јавно да го раскаже своето искуство.

За кратко време се соочил со илјадници заболени и открива дека на сите им го давал истиот совет.

– Сега е вистинскиот момент да го промениме начинот на живот, особено кога станува збор за исхраната. Повеќето од заболените веќе имаат некое хронично заболување, без разлика дали е во прашање дебелината, дијабет или астма. Она што најмногу ме загрижува е тоа што поголемиот број пациенти се тотално несвесни во колкав ризик се поради веќе постоечките заболувања и дека исходот може да биде трагичен – објаснува д-р Вајс.

Признава дека уште повеќе го загрижува тоа што истите тие луѓе не се воопшто свесни дека со само една единствена промена во начинот на живот може значително да го намалат тој ризик.

– Да бидам прецизен, со промената на исхраната може практично да дојде до пресврт на текот на болеста и тоа многу брзо. Препорачувам мени кое се базира на растенија, но тоа не значи да јадете само повеќе зелечнчук. Суштината е во тоа да ги консумирате оние билки што можат да ви помогнат, а конзервираната и храната од животинско потекло да ги сведете на минимум – советува тој.

Д-р Вајс вели дека постои храна којашто значително го јакне имунитетот.

– Прва намирница што ја препорачувам е лукот. Алцинот кој го содржи ги прави нашите ќелии многу поспособни да го убијат „непријателот“ и игра силна улога во спречувањето на „цитокинската бура“ која може да довде до откажување на белите дробови и потреба за респиратор. Печурките, од друга страна, ја зголемуваат количината на антитела во нашата плунка – вели тој.

Покрај здраво мени, на пациентите им советува да дишат што е можно повеќе свеж воздух и почесто да одат во природа.