September 30, 2023

kliknime.online

твоето место за забава

Внимателно разгледајте ги навиките што ги имате и размислете како тие можат да придонесат за вашите симптоми на депресија.

Депресијата е сериозна здравствена состојба, а ризик-факторите поврзани со развој на големо депресивно нарушување или MDD (клинички термин за депресија) вклучуваат темперамент, фактори на животната средина (неповолни искуства од детството, стресни животни настани, траума), генетика и други ментални и медицински нарушувања.

За среќа, депресијата може да се третира со советување, лекови или комбинација од двете. Додека повеќето предизвикувачи на депресија се надвор од ваша контрола, некои можете да ги контролирате, па затоа е важно да сфатите дека животниот стил може да придонесе за вашите лоши чувства.

Внимателно разгледајте ги навиките што ги имате и размислете како тие можат да придонесат за вашите симптоми на депресија.

Промената не е лесна, но ако сте подготвени да ја направите, можеби ќе почнете да се чувствувате подобро. А кога се чувствувате подобро, голема е веројатноста да бидете мотивирани да направите повеќе промени во други области.

За почеток, направете промени во следните состојби.

1. Неактивност

Суштинската карактеристика на голема депресивна епизода е период од најмалку две недели во кој има или депресивно расположение или недостиг на задоволство во речиси сите активности.

Ова може да го отежне наоѓањето енергија за што било. Депресијата може негативно да влијае врз вработувањето, училиштето, односите и другите важни области на функционирање.

Депресијата може да го отежне и движењето наутро. Додека депресијата прави да сакате да останете в кревет цел ден, студиите покажуваат дека умереното вежбање (пешачење 20-40 минути, трипати неделно) е ефикасно во намалувањето на депресијата и ги подобрува долгорочните резултати за депресивните луѓе.

Умереното вежбање ги ослободува допаминот и серотонинот. Изградете ја вашата мрежа за поддршка за да најдете пријател што ќе ве изведе надвор на неколку прошетки секоја недела за да ви помогне да се борите против неактивноста.

2. Лоши навики за спиење

Нарушувањето на сонот е всушност еден од симптомите на депресија и може да започне негативен циклус на спиење. Нарушувањето на спиењето може да биде во форма на несоница (тешкотии при заспивање) или премногу спиење.

За работите да бидат уште покомплицирани, хроничното лишување од сон е исто така поттик за депресија, создавајќи маѓепсан круг во кој нарушувањето на спиењето е и симптом и предизвикувач за депресија.

Една студија на адолесценти покажа дека намалениот сон го зголемува ризикот од депресија, што пак го зголемува ризикот од намален сон. Се чини како циклус кој не завршува.

Воспоставете добри навики за спиење, исклучете ги сите екрани неколку часа пред спиење и отстранете ги од спалната соба.

Редовното вежбање е добар начин да ја потрошите енергијата и добар начин да го прекинете маѓепсаниот круг на лишување од сон.

depresija
Фото: Freepik

3. Социјална изолација

Кога животот е тежок, природно е да се свртите кон себе. Можеби се чувствувате засрамени и неподготвени да посегнете по социјална поддршка во моменти кога излегувањето од вратата наутро изгледа како невозможна задача, но сепак направете го тоа.

Силната социјална поддршка е токму она што ви треба во моментов. Истражувањата покажуваат дека социјалната поддршка ја ублажува генетската и еколошката ранливост на ментални болести преку обезбедување стратегии за справување и градење отпорност на стрес.

Поминувањето време со пријателите или членовите на семејството може да ви помогне да ги надминете вашите мисли и чувства во безбедно опкружување.

4. Лоша исхрана

Верувале или не, храната што ја јадете може негативно да влијае врз вашето расположение. Студија во „Америка журнал оф псајкајатри“ открила врска помеѓу исхраната богата со преработена храна, рафинирани житарки, слатки производи и пиво и зголемената стапка на депресија и анксиозност кај жените.

Многу луѓе посегнуваат по храна за „утеха“ кога се борат со тешки емоции, а еден од симптомите на депресија вклучува промени во навиките во исхраната што доведуваат до значително губење или зголемување на телесната тежина.

Храната навистина може да влијае врз вашето ментално здравје. Следете ги вашите навики во исхраната или напишете дневник за вашите апетити, изборот на храна и емоционалните реакции на храната.

5. Негативни мисли

Луѓето со депресија имаат тенденција да развијат негативни мисли за отфрлањето, загубата, неуспехот и други извори на стрес кои можат да ги влошат лошите чувства и со текот на времето да создадат лажна и штетна идеја за реалноста.

Најдобрата опција за ставање крај на сето ова е да побарате стручна помош.

Когнитивната бихевиорална терапија може да ви помогне да ги идентификувате негативните шеми на размислување и да научите да ги замените со позитивни мисли и адаптивни стратегии за справување.

Во меѓувреме, кога ќе откриете дека вашиот ум лута кон лоши мисли, свртете го вашето внимание на некаква позитивна дистракција. Нешто што го апсорбира вашето внимание повеќе од пет минути може да биде корисно.

Самите промени во навиките нема да ја излекуваат депресијата, но може да ви помогнат во процесот на заздравување.  Освен тоа, промените во животниот стил се одличен начин да ја преземете контролата врз вашето ментално здравје.

Извор:Факултети.мк
Фото: Freepik